23.3.07

ŚLEDZIE W PIKANTNYM SOSIE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 8 filetów śledziowych
* 100 ml białego wytrawnego wina
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* duża cebula - pokroić w kostkę
* ząbek czosnku - posiekać drobno
* 8 ziaren ziela angielskiego
* 2 jajka ugotowane na twardo - żółtka przetrzeć przez sito, a białka posiekać
* łyżeczka drobnoziarnistej ostrej musztardy
* 2 łyżki śmietanki kremowej
* łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
* szczypta (lub więcej - wg uznania) cajenne

Wykonanie:

1. Wlać do rondla wino, ocet i 100 ml wrzącej wody, dodać cebulę, czosnek i ziele angielskie. Zagotować.
2. Do wrzącej marynaty dodać śledzie i pogotować je na małym ogniu przez 2 minuty od ponownego zawrzenia.
3. Wyjąć śledzie, osączyć i jeszcze ciepłe zwinąć w ruloniki (nie spinać wykałaczkami), ustawić je na półmisku i pozostawić do wystudzenia.
4. Marynatę ponownie zagotować, przecedzić i wystudzić.
5. Żółtka rozetrzeć z musztardą, dodać śmietanę, wymieszać i rozprowadzić sos wystudzoną marynatą. Dodać paprykę i cajenne do smaku - sos powinien być pikantny.
6. Sosem polać śledzie i przez kwadrans (lub dłużej) oziębić je w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanym białkiem.

Popularne posty