26.3.07

PIKANTNE ŚLEDZIE KORZENNE W WINIE

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 8 filetów z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny i osączyć
* kawałek świeżego kłącza imbiru (ok. 10 cm długości) - cienko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
* pół łyżeczki cajenne
* 16 małych cebul
* 16 goździków
* kawałek cynamonu o długości ok. 4 cm
* cząstka anyżu gwiazdkowego
* łyżeczka ziaren kolendry
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* łyżeczka sosu sojowego
* 100 ml czerwonego octu winnego
* 100 ml wytrawnego czerwonego wina
* 100 ml wody

Wykonanie:

1. Utarty imbir wymieszać z cajenne i papką posmarować filety od wewnętrznej strony. Zwinąć ciasno w rulony i spiąć wykałaczkami.
2. W każdą cebulkę wbić po jednym goździku.
3. W garnku zagotować pozostałe składniki, dodać cebule i dalej gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 5-7 minut.
4. Po zestawieniu z ognia marynatę przestudzić do temperatury ok. 40 st. C.
5. Łyżką cedzakową ostrożnie wyjąć cebule i układać je ciasno w słoju, przekładając nimi rulony ze śledzi.
6. Całość zalać marynatą wraz z przyprawami. Zakręcić słój i odstawić do całkowitego wystudzenia.
7. Wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
8. Przed podaniem odrzucić przyprawy (również goździki) i delikatnie wyjąć wykałaczki. Podawać wraz z cebulą, skropione niewielką ilością marynaty.

Popularne posty