ŚLEDZIE MARYNOWANE Z CHRZANEM
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów ze śledzi solonych (bez skóry) - przekroić każdy w poprzek na 4 kawałki
* marchew - pokroić w ukośne cienkie plastry
* biała cebula - pokroić w cienkie plastry, które następnie porozdzielać na pierścienie
* 12 cm kawałek chrzanu - obrać i pokroić w plastry o grubości pół cm
* 8 liści laurowych
* łyżka ziaren czarnej gorczycy
* łyżka ziaren czarnego pieprzu
* łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Marynata:
* 300 ml jasnego octu winnego
* 200 ml wody
* 2 łyżki cukru
* 5 cm kawałek cynamonu
Wykonanie:
1. Składniki marynaty doprowadzić do zawrzenia, wymieszać, a gdy cukier się rozpuści pogotować jeszcze przez 5 minut.
2. Garnek z marynatą przykryć i odstawić do zupełnego wystudzenia.
3. W słoju układać warstwami warzywa, śledzie, liście laurowe i chrzan, przesypując każdą warstwę przyprawami.
4. Marynatę przecedzić.
5. Śledzie zalać marynatą, słój zakręcić i wstawić na dolną półkę lodówki na 4 doby.