ŚLEDZIE PO ISLANDZKU Z KAPARAMI
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów ze śledzi marynowanych - pozbawić skóry i pokroić w poprzek na 2 cm kawałki
* średnia czerwona cebula - pokroić w kostkę
* 2 łyżki osączonych kaparów
Sos:
* 100 ml przecieru pomidorowego
* 50 ml wody
* 50 ml ciemnego octu winnego
* 50 ml keczupu
* 2 łyżki cukru
* 2 cm kawałek kłącza imbiru - cienko obrać i utrzeć na tarce
* 2 duże ząbki czosnku - rozetrzeć z częścią cukru
* pół łyżeczki nasion kopru włoskiego - zmiażdżyć w moździerzu
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku (raczej więcej, niż mniej)
Wykonanie:
1. Do rondelka wlać wodę i ocet, wsypać cukier i mieszać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
2. Dodać przecier i keczup oraz czosnek, imbir i koper włoski. Doprowadzić do zawrzenia i zestawić z ognia.
3. Dosypać pieprz, wymieszać sos i odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki do całkowitego oziębienia.
4. Kawałki śledzi ułożyć na półmisku, polać sosem, posypać cebulą i kaparami. Można podawać zaraz lub przechować w lodówce (pod przykryciem) do późniejszego użycia.