29.3.07

ŚLEDZIE MOCZONE W PIWIE

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 8 filetów ze śledzi solonych (bez skóry) - przekroić każdy w poprzek na połowy

Marynata:

* pół litra jasnego piwa
* 5 cm kawałek kłącza imbiru - pokroić w kostkę bez obierania
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* liść laurowy
* 6 ziaren czarnego pieprzu - lekko rozgnieść w moździerzu
* 4 ziarna ziela angielskiego

Zalewa:

* 150 ml dobrej oliwy
* pół łyżeczki białego pieprzu

Wykonanie:

1. Składniki zalewy wymieszać i odstawić na dobę.
2. Składniki marynaty powoli zagotować pod przykryciem i odstawić na 10 minut; a następnie przecedzić.
3. Zalać śledzie marynatą i zostawić je pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
4. Śledzie wyjąć z marynaty (raczej nie osączając) i ułożyć na półmisku. Zalewę wymieszać i polać nią śledzie. Odstawić do lodówki na godzinę.

Popularne posty