ROLMOPSY Z OLIWKAMI
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów ze śledzi solonych (bez skóry)
* 8 zielonych oliwek bez pestek
* 8 kaparów
* 8 ziaren marynowanego zielonego pieprzu
* 2 łyżeczki musztardy dijon
* 4 dymki bez szczypioru - sparzyć i pokroić na ćwiartki
* 10 zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
Marynata:
* 4 liście laurowe
* łyżeczka czarnej gorczycy
* pół łyżeczki cukru
* 150 ml jasnego octu winnego
Wykonanie:
1. Składniki marynaty zagotować w rondelku i podgrzewać przez 3 minuty, wlać 200 ml wody i ponownie doprowadzić do zawrzenia. Wyjąć listki, a marynatę odstawić, aby całkiem ostygła.
2. Do wnętrza każdej z ośmiu całych oliwek włożyć po jednym kaparze i po jednym ziarenku pieprzu.
3. Filety posmarować od strony wewnętrznej musztardą i każdy owinąć wokół nadziewanej oliwki. Zabezpieczyć każdy wykałaczką.
4. Na dno słoja wsypać połowę pokrojonych oliwek i włożyć dwa liście laurowe na nich ułożyć ciasno rolmopsy, przerwy pomiędzy nimi wypełniając ćwiartkami cebuli. W słoju o małej średnicy ułożyć rolmopsy i cebulę w dwóch warstwach. Na wierzch dać pozostałe listki i resztę pokrojonych oliwek.
5. Zalać rolmopsy ostudzoną marynatą, zakręcić słój i wstawić je na dwie doby do lodówki.