ŚLEDZIE W GORĄCEJ OLIWIE
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów śledziowych (z solonych śledzi) bez skóry
* 2 łyżeczki musztardy dijon
* zmielony biały pieprz do smaku
* kilka liści laurowych
* biała cebula - pokroić w krążki i porozdzielać je na pierścionki
* 200 ml dobrej oliwy
=======================
* 10 ziaren pieprzu - lekko rozgnieść w moździerzu
* 4 ziarna ziela angielskiego - postąpić jak wyżej
* 4 jagody jałowca - też jak wyżej
* 2 liście laurowe - pokruszyć na kawałki
* 2 cm kłącza imbiru - pokroić w kostkę bez obierania
Wykonanie:
1. Filety posmarować musztardą i ewentualnie - jeśli są duże - przekroić w poprzek na połowy.
2. W słoju układać na przemian warstwy cebuli i śledzi (pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebula oraz cały liść laurowy). Każdą warstwę oprószać białym pieprzem i przekładać listkiem laurowym.
3. Przyprawy z ostatniej części listy składników (z wyjątkiem imbiru) wsypać na suchą patelnię i ogrzewać na małym ogniu przez 3-5 minut, aż zaczną wydzielać intensywny zapach; wtedy zestawić patelnię z ognia.
4. Oliwę wlać do górnego naczynia zestawu do podgrzewania w kąpieli wodnej. Do oliwy wsypać przyprawy z patelni oraz dodać imbir. Do dolnego naczynia wlać wodę i podgrzewać oliwę do temperatury 60-75 stopni C.
5. Gorącą oliwę przecedzić i zaraz zalać nią śledzie i cebulę. Słój zakręcić i poczekać aż potrawa przestygnie. Wówczas wstawić słój do lodówki na co najmniej dobę.