13.4.07

JAJECZNICA Z WĘDZONYM ŁUPACZEM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 20-25 dag wędzonego łupacza (można go zastąpić
dorszem, morszczukiem lub flądrą)
* 150 ml gorącego mleka
* sól (ostrożnie, bo ryba może być słona) i świeżo
zmielony czarny pieprz do smaku
* 8 jajek
* 3,5 łyżki masła
* gorące tosty

Wykonanie:

1. Rybę namoczyć na 10 minut w mleku. Wyjąć, osączyć,
obrać ze skóry i ości, podzielić na mniejsze kawałki i
trzymać w cieple.
2. Jajka wymieszać z częścią mleka, w którym moczyła
się ryba (ilość mleka uzależnić od upodobań).
3. Masło roztopić, wlać jajka i smażyć, ciągle
mieszając. Na chwilę przed końcem smażenia dodać rybę i
dalej smażyć jajecznice, do uzyskania pożądanej
konsystencji.
4. Podawać na tostach.

Popularne posty