12.4.07

KROKIETY Z ŁUPACZA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag gotowanego łupacza (może być też dorsz,
morszczuk, flądra lub sola) - pozbawić skóry i ości,
podzielić na mniejsze części
* 50 dag ugotowanych i przepuszczonych przez praskę
ziemniaków
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* 1-2 łyżeczki soku cytrynowego
* jajko - oddzielnie żółtko i białko
* bułka tarta
* olej do smażenia

Wykonanie:

1. Rybę rozetrzeć z ziemniakami, dodać sól, pieprz,
natkę i sok. Dokładnie wymieszać, skorygować smak,
dodać żółtko, ponownie wymieszać i odstawić.
2. Obsypanymi mąką rękami uformować z masy gruby
wałek.
3. Białko ubić widelcem. Na kawałek folii aluminiowej
nasypać bułki tartej.
4. Wałek przekroić na 8 części, każdą z nich zanurzać w
spienionym białku, a następnie obtaczać w bułce.
5. Smażyć krokiety na rozgrzanym tłuszczu.

Popularne posty