PORY Z SOSEM VINAIGRETTE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 8 średnich porów (tylko białe części)
* liść laurowy
* sól do smaku
* 2 jajka na twardo - pokroić w plasterki
Sos vinaigrette:
* 4 łyżki oliwy
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* pół łyżeczki gruboziarnistej musztardy
* łyżeczka cukru
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* łyżka posiekanej naci pietruszki lub szczypiorku
Wykonanie:
1. Pory zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać listek, osolić i doprowadzić do zawrzenia. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut.
2. Ugotowane pory wyjąć delikatnie z wywaru, osączyć na sicie i odstawić do ostudzenia.
3. W słoiku twist wymieszać składniki sosu, sprawdzić smak i ew. dodać trochę więcej octu.
4. Sosem polać pory i oziębić je do czasu podania (co najmniej 15 minut).
5. Przed podaniem ubrać pory plasterkami jajka.