6.4.07

ŚLEDZIE CYTRYNOWE

Proporcje dla 4-8 osób.

Składniki:

* 8 filetów z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny, osączyć i podzielić każdy w poprzek na połówki
* 2 średnie cebule - pokroić w pierścienie i przez 5 minut sparzyć we wrzątku
* 2 cytryny - z jednej połówki wycisnąć sok, resztę podzielić na cząstki, dokładnie obrać z białych błonek i pokroić w plasterki
* 150 ml dobrej oliwy
* kilka kropli zielonego sosu tabasco
* biały pieprz
* zielone oliwki bez pestek i liście sałaty do dekoracji

Wykonanie:

1. Połówki filetów natrzeć pieprzem.
2. Do oliwy dodać sok z cytryny, trochę pieprzu i sos tabasco. Dokładnie wymieszać.
3. Na dnie słoja ułożyć jedną trzecią cebuli i cytryn, na nich warstwę śledzi, warstwy powtórzyć, a na wierzchu ułożyć resztę cebuli i cytryn.
4. Zalać śledzie przygotowanym sosem, słoik zakręcić i wstawić do lodówki na 2 doby.
5. Podawać na liściach sałaty wraz cebulą i kawałkami cytryn. Posypać krążkami pokrojonych oliwek.

Popularne posty