SZYNKA W PAPRYCE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 1,2 kg surowej szynki wieprzowej - odciąć skórę wraz z tłuszczem, a mięso pokroić w kostkę o boku 2 cm
* 4 łyżki oliwy
* 8 białych papryk - pokroić w cienkie pierścienie
* pęczek dymki - cebulki pokroić w krążki, a szczypior w kawałki długości 2-2,5 cm
* 4 duże pieczarki - kapelusze pokroić w cząstki, a trzony posiekać
* pół litra soku pomidorowego
* łyżka cukru
* kostka bulionu drobiowego
* łyżeczka suszonego oregano
* świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać skórę od szynki oraz pokrojone w kostkę mięso i smażyć do zrumienienia.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem oregano i pieprzu, szybko doprowadzić do zawrzenia, zredukować ogień, przykryć rondel i dusić przez 2 godziny. Nie mieszać, a jedynie od czasu do czasu poruszać rondlem.
3. Po dwóch godzinach sprawdzić ilość sosu i, jeśli jest go zbyt dużo - uchylić pokrywkę, aby nadmiar odparował.
4. Wyjąć skórę, dodać oregano i pieprz i dusić jeszcze przez kwadrans.
5. Podawać na gorąco jako danie barowe - w miseczkach i z dodatkiem pieczywa.