5.4.07

ŚLEDZIE W MUSZTARDZIE

Proporcje dla 8-16 osób.

Składniki:

* 16 filetów z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny, osączyć
* 4 łyżki bardzo ostrej, drobnoziarnistej musztardy
* 8 liści laurowych - każdy przełamać na 2-3 części
* 2 łyżeczki czarnego pieprzu - grubo utłuc w moździerzu
* 250 ml bardzo dobrej oliwy
* ocet balsamiczny lub aromatyzowany ocet winny lub też świeżo wyciśnięty sok z cytryny

Wykonanie:

1. Filety posmarować musztardą z obu stron, zwinąć w rulony i spiąć wykałaczkami.
2. Na dnie słoja ułożyć trochę listków i wsypać część pieprzu. Włożyć połowę filetów, na nich znów przyprawy, resztę filetów i ostatnią warstwę przypraw.
3. Zalać śledzie oliwą i odstawić do lodówki na 2-4 doby.
4. Podawać na głębokim półmisku, polane oliwą z pieprzem (kawałki listków usunąć, a także ostrożnie wyjąć wykałaczki). Osobno podać ocet lub sok (można oczywiście podać kilka rodzajów octu i sok - do wyboru).

Popularne posty