NORWESKIE "PTASIE GNIAZDA"
Proporcje dla 4-8 osób.
Składniki:
* 8 filetów z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny, osączyć i pokroić w kostkę
* 8 jajek ugotowanych na twardo - obrać, delikatnie wyjąć żółtka w całości i odstawić, a białka drobno posiekać
* 8 filecików anchois - posiekać
* duża cebula - drobno posiekać
* łyżka kaparów - posiekać
* 2 łyżki gęstego majonezu
* kilka kropli sosu worcestershire i biały pieprz do smaku
* 8 ładnych liści sałaty
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1. Śledzie, białka, anchois, cebulę, kapary i majonez dokładnie wymieszać. Doprawić sosem i pieprzem.
2. Na okrągłym półmisku ułożyć liście sałaty i na każdym z nich uformować "gniazdko" z masy śledziowej.
3. Pośrodku każdego "gniazdka" ułożyć całe żółtko i posypać szczypiorkiem.