ŚLEDZIE W ZIOŁOWEJ MARYNACIE
Proporcje dla 8-16 osób.
Składniki:
* 16 filetów z solonych śledzi (bez skóry) - jeśli potrzeba, wymoczyć przez pół godziny, osączyć i podzielić każdy w poprzek na połówki
* 3 cebule - pokroić w plastry i porozdzielać je na pierścienie
* 300 ml jasnego octu winnego - wymieszać z 150 ml wody
* łyżka cukru
* sól do smaku (jeśli śledzie nie były moczone można pominąć)
* 2 pęczki pietruszki - drobno posiekać
* 2 pęczki koperku - j.w.
* pęczek szczypiorku - j.w.
* do dekoracji (przygotować przed samym podaniem): pęczek pietruszki i spory ogórek konserwowy - jedno i drugie drobno posiekać
Wykonanie:
1. Ocet zagotować z wodą, cukrem i cebulą. Gotować, aż cebula stanie się półmiękka, po czym odstawić z ognia.
2. Do marynaty dodać zieleninę i odstawić wszystko na 10 minut.
3. Przygotować słój, na jego dnie ułożyć połowę cebuli z zieleniną, na cebuli ułożyć śledzie i przykryć pozostałą cebulą. Zalać całość marynatą, słój zakręcić i poczekać, aż zawartość całkiem przestygnie.
4. Wstawić słój ze śledziami do lodówki na dwie doby.
5. Podać śledzie na półmisku wraz z cebulą. Posypać świeżą natką i siekanym ogórkiem.