ROSTBEF DUSZONY
Duszony rostbef na dzisiaj
Proporcje dla 4 osób.Składniki:
* 4 kotlety z rostbefu - zbić mocno i ponacinać kilkakrotnie na brzegach na głębokość ok. 1 cm (zapobiegnie to ich wywijaniu się)* 10 dag smalcu (najlepiej świeżo wytopionego)
* duża cebula - pokroić w kostkę
* 200 ml bulionu - może być z kostki
* mąka pszenna wymieszana z solą i czarnym pieprzem (do obtaczania)
Wykonanie:
1. Kotlety obtoczyć w mące z przyprawami.2. Na patelni rozgrzać smalec i szybko zrumienić na nim kotlety.
3. Obrumienione mięso wyjąć z tłuszczu i odstawić. Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć ją do momentu zeszklenia.
4. Dodać kotlety, podlać bulionem i dusić do miękkości (ok. 45 minut) bez przykrycia, tak aby cały płyn wyparował.
5. Gotowe kotlety ułożyć na półmisku, a tłuszcz do polania podać osobno w sosjerce.
Warianty:
1. Do sosu po wyjęciu kotletów dodać 3 łyżeczki gruboziarnistej musztardy, wymieszać i raz zagotować.2. Do sosu po wyjęciu kotletów dodać 2 utarte filety anchois i łyżkę osączonych z zalewy kaparów. W tym wariancie należy o dać do mąki o połowę mniej soli.