26.4.07

ROSTBEF Z SOSEM ŚMIETANOWYM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 kotlety z rostbefu - zbić mocno i ponacinać kilkakrotnie na brzegach na głębokość ok. 1 cm (zapobiegnie to ich wywijaniu się)
* 4 łyżki masła
* ok. łyżki mąki pszennej (do obtaczania kotletów)
* po jednym kawałku marchwi, selera i pietruszki korzeniowej - pokroić w zapałkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach - wszystkie warzywa po pokrojeniu powinny mieć objętość ok. 3-4 łyżek
* 3 ziarna czarnego pieprzu
* jedno ziarno ziela angielskiego
* pół niewielkiego liścia laurowego
* łyżka soku z cytryny
* 5 łyżek białego wytrawnego wina
* 100 ml bulionu - może być z kostki
* 250 ml gęstej kwaśnej śmietany wymieszanej z łyżką mąki pszennej
* sól do smaku

Wykonanie:

1. Kotlety posolić i obtoczyć w mące.
2. W rondlu rozgrzać połowę masła i szybko obrumienić na nim kotlety.
3. Dodać resztę składników (z wyjątkiem śmietany) i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 45 minut). Gotowe kotlety wyjąć z sosu, ułożyć na wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
4. Do sosu dodać śmietanę z mąką, wymieszać dokładnie i zagotować na bardzo małym ogniu.
5. Gotowy sos przecedzić i polać nim ułożone na półmisku kotlety.

Popularne posty