ROSTBEF W ŚMIETANIE NA SPOSÓB SZWEDZKI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 kotlety z rostbefu - zbić mocno i ponacinać kilkakrotnie na brzegach na głębokość ok. 1 cm (zapobiegnie to ich wywijaniu się)
* 10 dag świeżej słoniny - pokroić w kostkę
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* łyżka kaparów osączonych z zalewy
* łyżka ostrej drobnoziarnistej musztardy (np. dijon)
* 250 ml gęstej kwaśnej śmietany - domieszać do niej łyżeczkę kawową mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić.
2. W rondlu wytopić tłuszcz ze słoniny, dodać cebulę i zeszklić ją.
3. Na cebulę włożyć kotlety i szybko obsmażyć je z obu stron.
4. Podlać potrawę niewielką ilością wody (ok. 100-150 ml w zależności od wielkości rondla), dodać kapary i musztardę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut.
5. Gotowe kotlety wyjąć z sosu, ułożyć na wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
6. Do sosu dodać śmietanę z mąką, wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową i doprowadzić na małym ogniu do zawrzenia.
7. Polać sosem ułożone na półmisku kotlety lub też podać go osobno - w sosjerce.