ROSTBEF Z WARZYWAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 kotlety z rostbefu - zbić mocno i ponacinać kilkakrotnie na brzegach na głębokość ok. 1 cm (zapobiegnie to ich wywijaniu się)
* mąka wymieszana z solą i pieprzem (do obtaczania kotletów)
* 4 łyżki masła
* średnia cebula - pokroić w piórka
* mały seler (lub ćwierć większego) - zetrzeć na tarce o dużych otworach
* 2 średniej wielkości młode brukwie - zetrzeć jak wyżej (jeśli nie ma brukwi, można zamiast niej użyć 4-6 kalarep)
* 2 duże pomidory - obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę
* 100 ml bulionu - może być z kostki
* 250 ml śmietanki (np. kremowej) - dodać do niej łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać
Wykonanie:
1. Mięso obtoczyć w mące z przyprawami.
2. W rondlu roztopić masło i szybko obrumienić na nim kotlety, a następnie przełożyć je na talerz i trzymać w cieple.
3. Na pozostałym w rondlu maśle zeszklić cebulę, dodać kotlety, podlać je bulionem i dusić przez pół godziny pod przykryciem, na niewielkim ogniu.
4. Dodać warzywa i dusić przez kolejne pół godziny.
5. Wyjąć kotlety i ułożyć je na wygrzanym półmisku i trzymać w cieple.
6. Do sosu dodać śmietankę z mąką, wymieszać dokładnie trzepaczką rózgową i zagotować.
7. Gotowym sosem polać kotlety i zaraz podawać.