WOŁOWINA WYPIEKANA Z CEBULĄ
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 1 kg wołowiny - pokroić w kostkę o boku 2 cm
* mąka z przyprawami do obtaczania mięsa
* 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku lub smalcu
* 50 dag małych cebul - pozostawić w całości
* 50 dag marchwi - pokroić w plastry
* bouquet garni (nać pietruszki, liść laurowy, tymianek)
* 500 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
1. Mięso obtoczyć w mące i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron, wyjąć i włożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Na reszcie tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę z pozostałej po obtaczaniu mąki (powinno pozostać po ok. 1 łyżce obu składników - jeśli nie, to uzupełnić).
3. Cebulki włożyć do garnka, zalać zimną wodą - tak, aby je przykryła i doprowadzić do zawrzenia, po czym odcedzić.
4. Do naczynia z mięsem włożyć cebule, marchew i bouquet garni.
5. Do zasmażki dodać bulion, zagotować mieszając i doprawić solą i pieprzem.
6. Przygotowanym sosem polać składniki przygotowane do wypiekania. Naczynie przykryć i wstawić do słabo nagrzanego (150 st. C) piekarnika. Wypiekać przez 2,5 - 3 godziny, aż mięso stanie się bardzo miękkie.
7. Najlepiej podać na stół w tym samym naczyniu, a przed podaniem wyjąć bouquet garni i posypać potrawę siekaną natką.