30.5.07

AU GRATIN Z SELERÓW I BEKONU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 bardzo duży korzeń selera - dokładnie obrać i pokroić w plastry o grubości 2 cm
* 8 plastrów bekonu - pokroić w paski i usmażyć
* 3 łyżki masła (z czego jedna oziębionego - pokroić je w małe kawałki)
* 2,5 łyżki mąki
* 150 ml mleka
* 10 dag utartego sera żółtego
* pół łyżeczki kawowej musztardy dijon
* sól i biały pieprz do smaku
* łyżeczka kawowa bułki tartej

Wykonanie:

1. Plastry selera ugotować do miękkości (ok. 15-20 minut) w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Po ugotowaniu osączyć, a wywar pozostawić do sosu.
2. Naczynie do zapiekania natłuścić i ułożyć w nim warstwami bekon i seler.
3. W rondelku roztopić dwie łyżki masła, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ja 100 ml wywaru i rozetrzeć, aby nie było grudek. Wlać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do zawrzenia.
4. Dodać do sosu 2/3 sera, musztardę i przyprawy. Podgrzewać, mieszając aż ser się stopi.
5. Polać sosem zapiekankę, powierzchnie oprószyć bułką tartą, posypać serem i kawałkami masła.
6. Zapiekać przez 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Uwaga:

W analogiczny sposób można przyrządzić kalafior, pory lub cykorię.

Popularne posty