SOLA Z KAWIOREM
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 2 filety z soli
* łyżeczka suszonej zielonej pietruszki
* sól i biały pieprz do smaku
* oliwa do smażenia
* 8 pokrojonych w paski liści sałaty lodowej
* jajko na twardo pokrojone w ćwiartki
* 2 łyżki czarnego kawioru
* pół limonki przekrojone na ćwiartki
* gałązki zieleniny do dekoracji
Sos:
* pół opakowania gęstej kwaśnej śmietany
* sok z połowy limonki
* łyżeczka kawowa utartej skórki z limonki
* łyżeczka kawowa marynowanego zielonego pieprzu (ziarna rozgnieść nożem na desce)
* ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
1. Filety posypać solą, pieprzem i pietruszką. Usmażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Osączyć z tłuszczu i odstawić do wystudzenia.
2. Składniki sosu zmiksować. Sos oziębić w lodówce.
3. Na każdym talerzu ułożyć paski sałaty, na niej filet, obok niego ćwiartki jajka, na filecie zaś kawior. Potrawę polać sosem, omijając kawior. Podawać z ćwiartką limonki położoną obok. Można ubrać zieleniną.