RYBA Z NADZIENIEM PIETRUSZKOWYM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 dzwonka dużego dorsza (można użyć innej morskiej ryby) - usunąć delikatnie kręgosłup, aby było więcej miejsca na nadzienie
* masło do natłuszczenia naczynia
* łyżeczka lekko zrumienionej (na suchej patelni) bułki tartej
* ćwiartki cytryny do przybrania
Nadzienie:
* 4 łyżki bułki tartej
* 3 dag łoju wołowego (lub świeżej niesolonej słoniny) - drobniutko posiekać
* półtorej łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* 4 fileciki anchois - drobno pokroić
* łyżeczka soku z cytryny
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* małe jajko - lekko ubić
Wykonanie:
1. Dzwonka ryby ułożyć luźno w naczyniu do zapiekania.
2. W misce utrzeć dokładnie wszystkie składniki nadzienia z wyjątkiem jajka - ubitego jajka dodać tylko 2 łyżki, a resztę zostawić do posmarowania ryby.
3. Do wnętrza każdego dzwonka ryby (czyli części brzusznej) nałożyć 1/4 nadzienia.
4. Posmarować całość resztą jajka, posypać zrumienioną bułką i przykryć folią aluminiową.
5. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
6. Przed podaniem przybrać cząstkami cytryny.