23.5.07

ZAJĄC W CZERWONYM WINIE

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* zając o wadze ok. 1 kg - podzielić na porcje (można też kupić 1 kg miesa zająca w kawałkach)
* 5 łyżek masła
* 4 plastry bekonu - pokroić w kostkę
* duża cebula - posiekać
* zmiażdżony ząbek czosnku
* 3 łyżki mąki z przyprawami
* 50 dag małych cebulek (najlepiej szalotek) - obrać i pozostawić w całości
* 25 dag małych pieczarek - umyć i odciąć nóżki przy samych kapeluszach

Marynata:

* pół butelki czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżki oliwy
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 6 gałązek naci pietruszki
* 2 połamane liście laurowe

Wykonanie:

1. Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć mięso, przykryć i marynować przez 12 godzin, co jakiś czas odwracając kawałki mięsa.
2. Zamarynowane mięso wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym. Marynatę przecedzić, przyprawy odrzucić, a płyn zachować.
3. W rondlu roztopić łyżkę masła, dodać bekon i smażyć, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Wówczas włożyć kawałki mięsa i smażyć do zrumienienia (jeśli trzeba, zrobić to partiami). Obsmażone mięso wyjąć i trzymać w cieple.
4. Do tłuszczu wsypać cebulę, zeszklić ją, dodać czosnek, wymieszać i ponownie włożyć mięso. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżeczką mąki.
5. Zalać marynatą i dodać tyle wrzącej wody, aby mięso było ledwie przykryte. Doprowadzić do zawrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 3-4 godzin, aż mięso będzie całkiem miękkie.
6. Na 20 minut przed końcem duszenia mięsa wstawić do gotowania cebulki: zalać je niewielką ilością zimnej wody, doprowadzić do zawrzenia i gotować (w zależności od ich rozmiarów) 10-15 minut; gdy będą miękkie - odcedzić.
7. Dwie łyżki masła roztopić, dodać pieczarki i smażyć je przez kilka minut do lekkiego zrumienienia.
8. Przygotować zasmażkę z reszty masła i mąki.
9. Mięso wyjąć na ogrzany półmisek, obłożyć cebulkami i pieczarkami; trzymać w cieple.
10. Sos zaprawić zasmażką i chwilę pogotować. Sprawdzić smak i ew. doprawić. Przecedzić i polać sosem mięso.

Popularne posty