PIECZONE CEBULE DO MIĘS
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 4 duże lub 8 mniejszych cebul - obrać i pozostawić w całości
* 2 łyżki tłuszczu
Wykonanie:
1. Cebule włożyć do garnka, wlać tyle zimnej wody, aby je przykryła i doprowadzić do zawrzenia. Od tego momentu gotować przez 2-3 minuty.
2. Wodę odlać a cebule odparować w tym samym garnku, aby usunąć reszki płynu.
3. Na dno naczynia do zapiekania wlać część tłuszczu, ułożyć cebule, polać je resztą tłuszczu i zapiekać przez 45-50 minut w temperaturze 190 st. C, co jakiś czas polewając tłuszczem i ew. odwracając, jeśli zbytnio się zrumienią.
4. Komponują się ze wszystkimi rodzajami pieczeni, a szczególnie z baraniną i jagnięciną.
Uwaga:
1. Cebule można zapiekać w tym samym naczyniu, w którym piecze się mięso.
2. W ten sam sposób można przyrządzić bulwy (topinambur).