12.5.07

SŁODKO-KWAŚNA KAPUSTA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1,5-2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku, smalcu lub ew. margaryny
* łyżka cukru
* puszka (40-50 dag) pomidorów w soku pomidorowym - pomidory pokroić w małe kawałki
* średnia cebula - posiekać
* pół sporej główki białej kapusty - cienko poszatkować
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* pół łyżeczki nasion kminku

Zaprawa:

* 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
* łyżeczka cukru
* łyżeczka octu winnego (najlepiej estragonowego)
* 4 łyżki zimnej wody

Wykonanie:

1. W rondlu roztopić tłuszcz, dodać cukier i zasmażać, aż cukier zrumieni się na złotobrązowy kolor.
2. Dodać pomidory wraz z zalewą oraz cebulę i dusić kilka minut.
3. Dodać kapustę i przyprawy i mieszając poddusić przez 5 minut.
4. Zalać kapustę 150 ml wrzącej wody, naczynie przykryć i dusić potrawę na małym ogniu przez około pół godziny. Kapusta powinna być miękka, lecz jędrna.
5. Składniki zaprawy dokładnie wymieszać i dodać do kapusty. Energicznie mieszając pogotować wszystko jeszcze przez 5 minut.
6. Przełożyć do salaterki i podawać potrawę posypaną nacią pietruszki. Dobrze komponuje się z kiełbaskami na gorąco, z wieprzowiną lub kaczką.

Popularne posty