PÂTÉ Z WĄTRÓBEK DROBIOWYCH I ANCHOIS
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 25 dag bekonu - część pokroić w cienkie paski (tyle, ile ich potrzeba do wyłożenia formy), a resztę w kostkę
* 50 dag wątróbek drobiowych - oczyścić z błon i żyłek
* 6 filetów anchois
* 300 ml mleka
* średnia cebula - przekroić na połowy
* liść laurowy
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* 2 łyżki masła
* 2,5 łyżki mąki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Naczynie żaroodporne lub foremkę wyłożyć paskami bekonu.
2. Resztę bekonu, wątróbki i filety przepuścić przez maszynkę do mięsa (założyć sitko o średnich oczkach).
3. Mleko wlać do rondelka, dodać cebulę, listek i pieprz ziarnisty. Powoli doprowadzić do zawrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na kwadrans, po czym przecedzić.
4. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją mlekiem i rozetrzeć na gładki sos. Zagotować na małym ogniu, a następnie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
5. Do sosu dodać zmielone wcześniej składniki i bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanego wcześniej naczynia. Przykryć naczynie płatem folii aluminiowej.
6. Wstawić naczynie do większego, na dno którego nalać wody na wysokość 2-3 cm. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st. C i wstawić obydwa naczynia. Piec przez półtorej godziny.
7. Wyjąć mniejsze naczynie z piekarnika. Zdjąć folię aluminiową, a potrawę przykryć folią polietylenową a następnie talerzykiem, na nim postawić np. słoik wypełniony wodą, aby powierzchnia była obciążona. Pozostawić w chłodzie na 8-12 godzin.
8. Przed podaniem pokroić w plastry. Osobno podać gorące tosty i masło.