24.5.07

ZUPA Z SUCHEGO GROCHU

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 10 dag suchego grochu (łuskany, połówki) - namoczyć przez 12 godzin w przegotowanej wodzie, odcedzić
* 2 łyżki tłuszczu wytopionego z boczku lub wędzonej słoniny
* 1 marchew - pokroić w kostkę
* 2 pory (białe części) - pokroić w półplasterki
* łodyga selera naciowego - pokroić w plasterki
* litr wywaru z wędzonki (uważać, aby nie był zbyt słony)
* bouquet garni (liść laurowy, gałązka tymianku, kilka gałązek pietruszki - związane razem)
* świeżo zmielony czarny pieprz
* 2,5 łyżki mąki pszennej wymieszanej ze 150 ml zimnego mleka

Wykonanie:

1. W garnku roztopić tłuszcz i włożyć warzywa (z wyjątkiem grochu). Smażyć przez 5-7 minut, nie dopuszczając do zrumienienia.
2. Do warzyw dodać osączony groch i dalej smażyć mieszając jeszcze przez 5 minut.
3. Zalać warzywa wywarem, dorzucić bouquet garni, doprawić pieprzem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez godzinę lub do momentu aż groch będzie całkiem miękki.
4. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować, wcześniej usuwając bouquet garni.
5. Garnek ponownie postawić na ogniu, wlać mleko z mąką i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować jeszcze przez minutę. Sprawdzić smak i ew. doprawić.
6. Przelać do wazy i zaraz podawać. Jako dodatek podać usmażone na maśle grzanki lub włoskie paluszki grissini.

Popularne posty