ŁUPACZ W SOSIE MAŚLANYM
Przepis na łupacz
Proporcje dla 4 osób.Składniki:
* 70 dag filetów z łupacza (może być również dorsz, morszczuk, flądra lub sola - w zależności od upodobań) - pozbawić skóry i ości, podzielić na 4-8 porcji* sól do smaku
* 4 łyżki mleka
* łyżka oziębionego masła - pokroić w małe kawałki
Sos:
* 5 łyżek masła* 2,5 łyżki mąki
* 300 ml mleka
* sól i biały pieprz do smaku
* drobno posiekana nać pietruszki
Wykonanie:
1. Filety natrzeć solą; naczynie do zapiekania lekko natłuścić i ułożyć w nim filety. Podlać mlekiem i posypać kawałkami masła. Przykryć folią aluminiową.2. Wstawić do piekarnika (200 st. C) i piec 20-30 minut w zależności o wielkości i grubości porcji ryby.
3. Pod koniec pieczenia przygotować sos: połowę masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Gdy zawrze, rozprowadzić ją mlekiem i dokładnie rozetrzeć, aby nie było grudek. Zagotować sos, ciągle go mieszając; przyprawić do smaku solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
4. Upieczoną rybę przełożyć na ogrzany półmisek. Płyn wytworzony podczas pieczenia przecedzić i dodać do sosu. Rondelek z sosem zdjąć z ognia, dodać drugą połowę masła i ubić trzepaczką rózgową, aż masło się rozpuści, a sos stanie się puszysty.
5. Gotowym sosem polać filety i posypać całość natką pietruszki. Natychmiast podawać.