1.6.07

WIEPRZOWINA W WINIE

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 40 dag chudej wieprzowiny pokrojonej w wąskie paski
* łyżka sosu sojowego
* 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
* świeżo zmielony czarny pieprz (ok. pół łyżeczki)
* 3 łyżki oliwy do smażenia
* dwa ząbki czosnku - jeden przekrojony na ćwiartki, drugi utarty
* pół marchwi utartej na tarce o dużych otworach
* kawałek selera (objętość pudełka zapałek) utarty jak wyżej
* łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w plasterki
* biała część małego pora pokrojona w plasterki
* niewielka cebula pokrojona w ćwierćplasterki
* 100 ml bulionu drobiowego
* nieduży liść laurowy
* łyżeczka masła
* pół łyżeczki cukru
* dwie łyżki posiekanych liści selera naciowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Wymieszać sos sojowy, połowę wina, pieprz i łyżkę oliwy. Wetrzeć mieszankę w pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (można na dłużej, nawet na dobę).
2. W rondlu rozgrzać resztę oliwy wraz z rozkrojonym czosnkiem. Zrumieniony czosnek wyjąć, a na oliwę wrzucić mięso i szybko je obsmażyć.
3. Podsmażone mięso wyjąć, a na tłuszcz wrzucić warzywa. Smażyć je - mieszając, do zrumienienia. Dodać mięso, listek, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny.
4. Dodać wino, roztarty czosnek i dusić bez przykrycia, aż zostanie ok. połowy płynu. Wyjąć liść laurowy.
5. Dodać masło i listki selera, doprawić do smaku i pogotować jeszcze przez 2-3 minuty.
6. Podawać z ryżem lub ziemniakami i sałatą.

Popularne posty