10.5.07

WOŁOWINA DUSZONA Z PAPRYKĄ I POMIDORAMI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg zrazowej wołowiny w jednym kawałku
* 10 dag słoniny - pokroić w kostkę
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* 2 duże dojrzałe pomidory - obrać i pokroić w ćwierćplasterki
* 3 spore zielone papryki - po oczyszczeniu pokroić w pierścienie
* pół litra bulionu - może być z kostki
* łyżeczka mąki pszennej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W rondlu wytopić tłuszcz ze słoniny. Włożyć natarte przyprawami mięso i obrumienić je szybko ze wszystkich stron, wyjąć i odstawić.
2. Do tłuszczu włożyć cebulę i smażyć ją do zeszklenia. Dodać mięso, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 1,5 godziny.
3. Miękkie mięso wyjąć z sosu i pokroić na plastry.
4. Do rondla dodać paprykę i pomidory i dusić, aż będą bardzo miękkie. Wówczas zagęścić sos mąką wymieszaną z niewielką ilością wody i zagotować.
5. Do gotowego sosu włożyć plastry mięsa i podgrzać je krótko, już bez ponownego zagotowywania.
6. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i sałatą zaprawioną oliwą lub śmietaną.

Uwaga:

Po uduszeniu warzyw, a przed zagęszczeniem mąką można sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.

Popularne posty