8.6.07

PŁATKI WOŁOWE ZAPIEKANE Z RYŻEM

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 8-10 cienkich (o grubości 2-3 mm) płatów polędwicy wołowej
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki oliwy do smażenia
* 2 łyżki masła
* ugotowany ryż (1 torebka)
* pół opakowania śmietanki kremowej
* 2 łyżeczki ostrej, drobnoziarnistej musztardy
* 2 łyżeczki keczupu
* 10 dag utartego sera żółtego wymieszanego ze szczyptą gałki muszkatołowej

Wykonanie:

1. Wołowinę lekko zbić trzonkiem noża, w kilku miejscach płytko ponacinać na brzegach i natrzeć pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i partiami obsmażyć płatki mięsa. Usmażone posolić.
2. Ryż wymieszać z połową masła, połową sera i tłuszczem pozostałym na patelni.
3. Do śmietanki dodać keczup, musztardę, sól i pieprz (sos powinien być pikantny). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
4. Dwa płaskie półmiski żaroodporne lekko natłuścić, ułożyć na środku każdego rozetkę z zachodzących na siebie płatów wołowiny, otoczyć mięso ryżem. Na środek każdej rozetki nalać połowę sosu, posypać wszystko resztą sera, a na wierzchu ułożyć po parę kawałków masła.
5. Zapiekać przez 15-20 minut. Podawać natychmiast (w tych samych naczyniach, w których była zapiekana) z dodatkiem sezonowej surówki.

Popularne posty