6.6.07

ROSÓŁ PO SZKOCKU

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 50 dag karkówki baraniej lub pręgi wołowej (mięso powinno być raczej chude)
* 3 łyżeczki soli
* 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej - przepłukać dobrze wrzątkiem na sicie i osączyć
* 3 średnie marchewki - pokroić w półplasterki
* średnia cebula - posiekać
* duży por (tylko biała część) - pokroić jw.
* czarna rzodkiew lub niewielka rzepa - pokroić w zapałkę
* 1/8 niedużej kapusty - drobno poszatkować albo 15-20 dag świeżego groszku (do wyboru wg uznania i sezonu)
* łyżka posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

1. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą (2,25 litra), wsypać sól i kaszę. Doprowadzić do zawrzenia, pogotować jeszcze minutę, odszumować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez godzinę.
2. Dodać marchew, cebulę, pora i rzodkiew. Ponownie przykryć garnek i gotować przez 45 minut.
3. Dodać kapustę lub groszek i gotować (tym razem bez przykrycia) przez kolejny kwadrans (lub do miękkości kapusty lub groszku).
4. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć mięso, obrać je z kości, błon i ścięgien, pokroić w kawałki i ponownie włożyć do rosołu.
5. Sprawdzić smak i ew. doprawić, podgrzać nie gotując i przelać do wazy. Posypać siekaną natką i zaraz podawać.

Popularne posty