PÂTÉ Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 40 dag wędzonych śledzi (możliwie jak najświeższych i najmiększych) - dokładnie obrać ze skóry i ości
* 3/4 kostki miękkiego masła
* sok z cytryny (ok. 1 łyżki)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* nitki skórki cytrynowej i gałązki pietruszki do przybrania
Wykonanie:
1. W makutrze rozetrzeć masło i dalej ucierać dodając stopniowo kawałki śledzi.
2. Doprawić do smaku sokiem, solą i pieprzem.
3. Przełożyć do miseczki, przykryć folią i wstawić do lodówki, aby pasta stężała.
4. Wyjąć z lodówki na kwadrans przed podaniem, ubrać pasemkami skórki i natką. Podawać do gorących tostów.
Uwaga:
Pastę można przygotować przy użyciu miksera. W tym wypadku wszystkie składniki dodajemy równocześnie.