4.6.07

ZUPA KREM Z MARCHWI I PORÓW

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 4 duże pory (tylko białe części) - pokroić w plasterki
* 50 dag marchwi - pokroić w półplasterki
* 4 łyżki masła
* litr bulionu (może być drobiowy z kostki)
* sól i biały pieprz do smaku
* 4-6 łyżek śmietanki
* starty parmezan do posypania

Wykonanie:

1. Bulion zagotować.
2. W garnku roztopić masło, dodać warzywa i dusić pod przykryciem, aż pory zwiędną, ale nie zaczną się rumienić.
3. Zalać warzywa gorącym bulionem i doprawić przyprawami. Doprowadzić zupę do zawrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1-1,5 godziny, aż marchewka będzie bardzo miękka.
4. Zdjąć zupę z ognia i zmiksować, po czym ponownie podgrzać, już nie zagotowując.
5. Rozlać do miseczek, na wierzch wlać po łyżce śmietanki i ostrożnie przesunąć po powierzchni zupy widelcem, tak aby powstał biały rysunek, a śmietanka nie wymieszała się z zupą.
6. Osobno podać parmezan do posypania.

Popularne posty