SAŁATKA NA KOLACJĘ
Proporcje dla 2 osób.
Składniki:
* 20 dag zielonej fasolki szparagowej, ugotowanej i pokrojonej w kawałki
* 8 szparagów ugotowanych i pokrojonych w kawałki (główki odłożyć osobno)
* 2 duże plastry szynki pokrojone w paski
* łyżka posiekanego koperku
* jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki
* duża szczypta cajenne
Sos:
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki śmietany
* łyżeczka oliwy sałatkowej
* kilka kropli soku z cytryny
* sól i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. W misce wymieszać fasolkę, szparagi, szynkę i koperek.
2. Zmieszać ze sobą składniki sosu. Połowę sosu dodać do sałatki, wymieszać.
3. Na wierzchu sałatki ułożyć główki szparagów i ćwiartki jajek, polać po wierzchu resztą sosu i oprószyć cajenne.
4. Podawać ze świeżym pieczywem i masłem.
Uwaga:
Zamiast świeżych można użyć warzyw konserwowanych.