18.7.07

ALZACKIE KULECZKI MIĘSNE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kość wołowa (najlepiej szpikowa z resztkami mięsa)
* średnia cebula z wbitym w nią goździkiem
* bouquet garni (liść laurowy, gałązka tymianku, 3 gałązki natki pietruszki, 3 liście czosnku - te ostatnie można ew. pominąć; wszystko związane razem)
* 6 ziaren czarnego pieprzu
* sól do smaku
* 25 dag zmielonej wieprzowiny
* 25 dag zmielonej cielęciny (przed mieleniem usunąć błony)
* 4 łyżki dobrej jakości tartej bułki - zalać zimnym mlekiem w takiej ilości, aby
uzyskać papkę
* 2 lekko ubite jajka
* 4 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* 2 cebule - posiekać i zezłocić na 3 łyżkach masła
* świeżo utarta gałka muszkatołowa (ok. połowy łyżeczki kawowej)
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Do garnka włożyć kość, cebulę z goździkiem, pieprz ziarnisty, bouquet garni, zalać 1,5 l zimnej wody. Zagotować, zebrać szumowiny, osolić do smaku i gotować przez godzinę.
2. Do mięsa dodać namoczoną bułkę, jajka, cebulę, natkę i wyrobić na pulchną masę.
Doprawić solą, białym pieprzem i gałką. Odstawić na kwadrans.
3. Wywar przecedzić i ponownie doprowadzić do zawrzenia.
4. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar i gotować przez 10 minut.
5. Podawać z białymi sosami (śmietanowym, chrzanowym itp. na bazie wywaru). Resztę
wywaru można zużyć jako podstawę do zup.

Popularne posty