16.7.07

KRÓLIK W SOSIE WINNO- POMIDOROWYM

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* tuszka królika o wadze ok. 1,5 kg - pokroić na niewielkie porcje
* 1 średnia cebula - drobno posiekać
* 2 goździki - rozgnieść w moździerzu
* sól
* biały pieprz
* 10 dag wędzonej słoniny - pokroić w kostkę
* 3 łyżki mąki pszennej
* 250 ml sylvanera (to białe wytrawne wino alzackie o lekko owocowym smaku - można więc zamiennie użyć innego białego wina, do którego pasowałby ten opis)
* mała puszka koncentratu pomidorowego
* 20 dag małych pieczarek - dokładnie umyć i ściąć trzonki równo z kapeluszami
* natka pietruszki (ok. pół pęczka) - drobno posiekać

Wykonanie:

1. Cebulę wymieszać z goździkami, solą i pieprzem. Mieszaninę wetrzeć w kawałki mięsa, ułożyć ciasno w naczyniu, przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin. W tym czasie raz przewrócić na drugą stronę.
2. Z posiekanej słoniny powoli wytopić tłuszcz, a następnie wyjąć skwarki łyżką cedzakową (będą wykorzystane później).
3. Na tłuszczu usmażyć kawałki królika. Mięso wyjąć i odstawić.
4. Do pozostałego tłuszczu wsypać mąkę i zrobić rumianą zasmażkę. Zestawić z ognia i po przestudzeniu rozprowadzić niewielką ilością przegotowanej wody w tej samej temperaturze. Rozetrzeć, aby nie było grudek.
5. Wstawić ponownie na niewielki ogień, dodać koncentrat i wino, pogotować 5 minut.
6. Włożyć kawałki królika i dusić przez kwadrans.
7. Sprawdzić smak i ew. doprawić, dorzucić pieczarki i dusić jeszcze przez dziesięć minut.
8. Przed podaniem obficie posypać siekaną nacią pietruszki.

Popularne posty