OZOREK WOŁOWY PO GOSPODARSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* ozór wołowy - dokładnie umyty i oczyszczony
* por - usunąć uszkodzone liście i przekroić na 3 części w poprzek
* spora marchew - przekroić na kilka części
* pół selera -pokroić j.w.
* litr bulionu wołowego - ew. z kostek
* 25 dag pieczarek - usunąć trzonki (zużyte zostaną do gotowania) i pokroić w dość grube plastry
* 4 łyżki masła
* 3 szalotki (ew. średnia cebula) - drobno posiekać
* łyżka mąki pszennej
* 125 ml białego półwytrawnego wina
Wykonanie:
1. Ozór zalać bulionem, dodać kawałki warzyw i trzonki pieczarek. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę.
2. Ozór wyjąć z wywaru, lekko przestudzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
3. Na maśle szybko obsmażyć pieczarki, wyjąć łyżką cedzakową i odstawić.
4. Na tym samym tłuszczu obsmażyć partiami plastry ozora i odłożyć.
5. Do pozostałego tłuszczu włożyć posiekane cebulki, a gdy się zrumienią oprószyć je mąką i razem zasmażyć. Zestawić na chwilę z ognia.
6. Lekko przestudzoną zasmażkę rozprowadzić winem i bulionem (powinno być go tyle
samo, co wina), zagotować, dodać plastry ozora i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
7. Sprawdzić smak, ew. dodać bulionu. Włożyć pieczarki i dusić przez kolejne 10 minut.