BARANINA W JAŁOWCU
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* udziec barani
* 3 łyżki ziaren jałowca - zmiażdżyć w moździerzu lub zemleć
* 2 łyżki octu winnego
* sól do smaku
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
1. Jałowiec wymieszać z octem na pastę i natrzeć nią mięso.
2. Przyprawione mięso trzymać w chłodzie przez 3-4 dni. Dwa razy dziennie odwracać.
3. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć solą i obtoczyć w
mące.
4. W rondlu rozgrzać masło i obrumienić na nim baraninę. Podlać wrzącą wodą i dusić
pod przykryciem do miękkości.
5. Gotowe mięso wyjąć i pokroić w plastry, a sos zaprawić kwaśną śmietaną i podać
osobno w sosjerce.