14.7.07

BARANINA W SOSIE KMINKOWYM

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 1,5 kg baraniny - pokroić na porcje
* pęczek koperku (w całości, związany)
* 3 łyżki octu winnego
* sól do smaku

Sos:

* litr wywaru z baraniny
* 3 łyżki kminku
* 4 łyżki mąki - wymieszać z niewielką ilością zimnej wody

Wykonanie:

1. Baraninę włożyć do garnka, skropić octem, dodać koperek i zalać 1,5 litra wrzącej
wody. Osolić i ugotować do miękkości.
2. Gotowe mięso przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Wywar przecedzić.
3. Odlać odpowiednią ilość wywaru i doprowadzić do zawrzenia. Dodać kminek i gotować
przez 10 minut. Zaprawić mąką z wodą i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
4. Gotowym sosem polać mięso na półmisku.

Popularne posty