ESTOŃSKA WTORKOWA ZUPA
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 1,2 litra wywaru z wędzonki
* 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
* pół małej brukwi - pokroić w kostkę
* pół średniej marchwi - pokroić jak wyżej
* pół małej łodygi selera naciowego - pokroić w plasterki
* 60 dag ziemniaków - pokroić w kostkę
* łyżka mąki wymieszana ze 100 ml zimnego mleka
* 150 ml gorącego mleka
* sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wywar z wędzonki zagotować, wsypać kaszę i ugotować ją na wpół miękko.
2. Dodać warzywa i gotować przez 15 minut, a następnie wsypać ziemniaki i ugotować je do miękkości.
3. Zaprawić zupę mąką z mlekiem, zagotować do zgęstnienia.
4. Dolać gorące mleko, doprawić i zaraz podawać.