30.7.07

CHILIJSKA ZUPA Z WĘGORZA

Proporcje dla 2 osób.

Składniki:

* 50 dag węgorza - bez skóry i ości, pokroić na dzwonka długości 5 cm
* duża cebula - pokroić w kostkę
* 2 strąki słodkiej czerwonej papryki - pokroić w krążki
* 10 łyżek oliwy
* łyżka koncentratu pomidorowego
* ostra papryczka (świeża lub suszona)
* po 5 gałązek kopru i pietruszki - związać razem
* sól i czarny pieprz do smaku
* roztarty ząbek czosnku

Wykonanie:

1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i słodką paprykę i dusić do zeszklenia cebuli.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem czosnku. Zalać pół litrem wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem i na niewielkim ogniu przez 30 minut.
3. Wyjąć papryczkę i zioła, dodać czosnek i pogotować jeszcze przez 2 minuty.

Popularne posty