KOKTAJL "SZANGHAJ"
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 12 młodych, ładnych liści sałaty
* 40 dag pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka - pokroić w cienkie paski
* 4 plastry ananasa (najlepiej świeżego, lecz można użyć również ananasa z puszki) - pokroić w zapałkę
* 12 pieczarek (świeżych, obgotowanych w osolonej wodzie lub puszkowych - w zalewie naturalnej) - pokroić w cienkie plasterki
Sos:
* 500 ml jogurtu naturalnego
* 4 łyżki majonezu
* 4 łyżki białego wytrawnego wina
* łyżeczka ostrej drobnoziarnistej musztardy
* sól i biały pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Czarki wyłożyć liśćmi sałaty.
2. Składniki koktajlu wymieszać i rozłożyć do czarek.
3. Składniki sosu dokładnie wymieszać, a następnie wlać sos do czarek.
4. Oziębić w lodówce przez co najmniej kwadrans.