SAŁATKA Z CUKINII
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 średnie cukinie - obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
* łyżeczka soli
* nieduża marchew - zetrzeć grubo
* pół czerwonej paryki - pokroić w cienkie paski
* nieduża łodyga selera naciowego - usunąć włókna i pokroić w drobną kostkę
* mała dymka wraz ze szczypiorem - posiekać
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* łyżka posiekanego koperku
Sos:
* 6 łyżek majonezu
* łyżka musztardy dijon
* łyżka ciemnego octu winnego
* łyżeczka oliwy
* łyżeczka płynnego miodu
* łyżeczka kawowa startego korzenia chrzanu (może być ze słoika)
* świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Startą cukinię wymieszać dokładnie z solą, przełożyć na durszlak i odstawić na pół godziny.
2. Szybko przepłukać cukinię pod strumieniem zimnej wody i osączyć, a następnie odcisnąć nadmiar płynu.
3. Do miski włożyć cukinię i pozostałe składniki sałatki, wymieszać.
4. Zmieszać dokładnie składniki sosu, sos dodać do sałatki, wymieszać, sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i zaraz podawać.