PÂTÉ Z WĄTRÓBKI CIELĘCEJ
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 40 dag poprzerastanej wieprzowiny - pokroić w kawałki
* 2 korzenie pietruszki - przekroić na połowy
* 3 marchwie - przekroić jak wyżej
* cebula
* 50 dag wątróbki cielęcej - usunąć błonki i pokroić w plastry
* 10 dag miękkiego masła
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wieprzowinę ugotować do miękkości wraz z warzywami w lekko osolonej wodzie.
2. Wątróbkę obrumienić w łyżce masła, dodać 250 ml wywaru z wieprzowiny i dusić przez pół godziny.
3. Mięso i wątróbkę wystudzić i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa.
4. Do otrzymanej masy dodawać stopniowo resztę masła i ucierać do uzyskania gładkiego pâté.
5. Przełożyć pâté do odpowiedniej ilości porcjowych miseczek i przed podaniem oziębić w lodówce.