25.7.07

PORTUGALSKI EINTOPF

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 50 dag wołowiny
* 1 nóżka wieprzowa
* po kilka gałązek mieszanej dowolnej zieleniny - związać razem
* sól i biały pieprz do smaku
* marchew - pokroić w plasterki
* 1/4 główki białej kapusty - poszatkować
* 1/2 szklanki świeżego groszku
* 1/8 dyni - pokroić w kostkę
* ząbek czosnku - posiekać
* 1/2 główki sałaty masłowej - pokroić w paski

Wykonanie:

1. Mięso zalać dwoma litrami wrzątku, dodać bukiet ziół oraz sól i pieprz. Gotować na niedużym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru.
2. Do gotującego się wywaru dodać marchew, po 5 minutach kapustę, po kolejnych 5 groszek, po następnych 5 - dynię, a po jeszcze 5 czosnek i sałatę.
3. Mięso obrać ze zbytecznych części, pokroić w kawałki i z powrotem dodać do zupy. Doprawić, zagotować i zaraz podawać.

Popularne posty