KOMPOT Z WINEM
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 150 ml czerwonego wina wymieszanego z 150 ml wody
* 20 dag śliwek suszonych
* 10 dag cukru
* sok z połowy cytryny
* 50 dag gruszek - obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki
Wykonanie:
1. Śliwki namoczyć na kilka godzin w wodzie z winem.
2. Do namoczonych śliwek wraz z płynem dodać połowę cukru i gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić w wywarze do przestudzenia, usunąć pestki.
3. Ze 150 ml wody, reszty cukru i soku cytrynowego zrobić syrop. Dodać do niego ćwiartki gruszek i gotować je pod przykryciem do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane gruszki wraz z płynem pozostawić do wystygnięcia.
4. Zimne gruszki i śliwki ułożyć w kompotierkach. Płyny połączyć, wymieszać i zalać owoce. Przed podaniem oziębić.