4.7.07

ZUPA BOGÓW

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* litr chińskiego bulionu podstawowego
* jajko
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub szczypioru z dymki
* 2 łyżeczki oleju sezamowego

Wykonanie:

1. Bulion zagotować, a następnie zmniejszyć pod nim ogień.
2. Jajko ubijać energicznie przez 10 sekund.
3. Wlewać jajko do bulionu jak najcieńszym strumyczkiem - najlepiej lać przez zęby widelca, którym należy poruszać lekko na boki, aby strumyk jajka rwał się na strzępy.
4. Po wlaniu jajka zupę gotować jeszcze przez 15 sekund, nie mieszając w tym czasie. Zdjąć z ognia.
5. Do każdej miseczki włożyć na dno pół łyżki szczypiorku i wlać pół łyżeczki oleju.
6. Zupę zamieszać i rozlać do miseczek.

Popularne posty