21.8.07

CIELĘCINA DUSZONA PO HOLENDERSKU

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 1,5 kg kawałek cielęciny
* sok z połowy cytryny
* sól, gałka muszkatołowa i biały pieprz do smaku
* 6 plastrów boczku - pokroić w paski
* 2 marchewki - pokroić w plasterki
* duża cebula - pokroić w ćwierćplastry
* dwie gałązki tymianku
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* łyżka mąki pszennej wymieszana z 100 ml zimnego mleka
* 4 łyżki posiekanej naci pietruszki

Wykonanie:

1. Mięso natrzeć sokiem cytrynowym, solą, gałką i pieprzem.
2. W rodlu wytopić powoli tłuszcz z boczku. Włożyć cielęcinę i obrumienić ją ze wszystkich stron.
3. Dodać warzywa i tymianek, podlać bulionem i dusić na małym ogniu do miękkości.
4. Uduszone mięso wyjąć na półmisek i trzymać w cieple.
5. Z sosu wyjąć tymianek, zaprawić mlekiem z mąką, dodać natkę i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Sprawdzić smak sosu i ew. doprawić.
6. Cielęcinę pokroić w plastry i polać gorącym sosem.

Popularne posty